Information som naturresurs

En europeisk lobbygrupp har startat en namninsamling på http://publicgeodata.org/ som förespråkar att geografiska data (kartor mm) som tagits fram med skattemedel borde tillhöra allmänheten och göras tillgängligt för allmänheten. Jag är benägen att instämma.

Den senaste tiden har GIS-system dykt upp (Främst Google Maps men även andra.) som är vidöppna för integration i alla möjliga sammanhang. Detta har fått mängder av kreativa personer att bygga roliga, snygga och ibland nyttiga tjänster. Det är ganska trist när alla dessa kreativa lösningar bara är användbara i USA (eftersom Europeiska kartdata kostar orimligt mycket pengar). Speciellt som det är skattefinansierade myndigheter som sitter på informationen.

Inte bara kartdata utan alla data som inte måste skyddas av särskilda skäl (t.ex. säkerhet, integritetsskydd) borde göras tillgängliga på ett maskinläsbart sätt. Jag menar att databaser med kartdata, listor med namn, certifieringar, statistik, nyckeltal mm utgör informationssamhällets naturresurser som bör exploateras (självklart med viss eftertänksamhet) om en region eller nation ska kunna hävda sig i informationsåldern.

Höga investeringskostnader för att få ta del av sådana gemensamma nyttigheter skulle kunna jämföras med höga investeringskostnader för att få beträda offentliga vägar, torg, utbildningssystem, bibliotek osv. Knappast samhällsekonomiskt försvarbart, eftersom sådana resurser behövs för ett blomstrande näringsliv. Tror jag iallafall.

1 comment

  1. Det finns svenska Google-maps applikationer. Såg igår en eftertextmarknadssajt som integrerat Google Maps API:t för att visa var de senaste affärerna gjordes.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *