Underbart kort?

Igår gjorde jag min sista resa. Inte för gott, hoppas jag, men den sista som jag betalat med remsa. För efter sommaren är det SLs reskassa som gäller, och nu tog min remsa slut. Det syns tydligt:

Hur mycket kvar?

Jag är i många avseenden teknikoptimist, och tror att digitalisering kan föra mycket gott med sig. SL Access-korten har en del klara fördelar; Till exempel att det går att registrera sitt kort och därmed skydda sig mot förlust. anmäls kortet stulet/försvunnet kan det avaktiveras och du kan få ett nytt med bevarat värde. Dessutom slipper du stå i kö om du ska åka standardresan med kort. Där vinner kortet över remsan. Problemet med reskassan på SL-kortet är dock att det inte syns hur stor kassan är. Kortet är helt enkelt inte lika tydligt som remsan, och det är en ganska stor nackdel när det handlar om vardagliga ting som nästan alla behöver kunna använda.

Därför anar jag att många med mig kommer att bli något irriterade. En irritation som riskerar rinna över på digitaliseringen i stort, vilket är olyckligt med tanke på ambitionerna att göra Sverige bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter.

Trist att digitalisera när det drabbar tex personer med kognitiva funktionshinder, men jag antar att ekonomi och säkerhet väger tyngre i detta fall.

Reskassan kan idag kontrolleras i spärren och genom inloggning på Mitt SL. När kommer den hyper-enkla appen som kollar kortet med hjälp av OCR, RFID och kanske QR? Något för nästa hackathon?

Uppdatering 2013-11-04: Nu testar SL saldovisning direkt i automatspärrarna, rapporterar SVT ABC. Ett steg i rätt riktning.

Innehållet är taggat med:

Författare:

En kommentar till artikeln

Kommentarer

  1. Och jag som trodde att en av de främsta fördelarna skulle komma att vara att man skulle kunna ladda kortet via nätet, men fikon fick jag, tillsvidare.