Flyger flugan?

flugan
Flugan är en ny podcast om internet.

Namnet är klockrent!

Internet måste vara den mest långlivade av alla flugor. I längden har det ju visat sig att folk faktiskt vill ägna en hel del tid åt nätet, vilket kommunikationsminister Uusmann så bevingat betvivlade på nittiotalet.

Som webbutvecklare och konsult vistas jag på nätet en stor del av min arbetstid, och fritiden ligger inte långt efter. Ändå känns det som att jag missar en massa. Kanske är det filterbubblan som gör mig blind, eller så går memerna in i stealth mode när de flyger förbi mig! Jag hade inte ens sett en snel hest innan Jack Werner snabbspolade igenom ett knippe nätkulturella klassiker på SSWC 2011.

Det var uppenbart att Jack @kwasbeb Werner rör sig i helt andra subnät än jag, har näsa för det anmärkningsvärda, och en förmåga att återberätta. Följt honom sedan dess. Och nu har Jack, tillsammans med Nils von Heijne – en för mig ny bekantskap, hoppat på poddtåget för att berätta om de delar av nätet som vi 40-åringar inte hittar till. Lovande!

I det första avsnittet ställs frågan ”Var är vi idag?” vilken aktualiserar teman som Livet efter Facebook, vad som har hänt med ”det svenska internet”, och näthat. Bland annat konstateras att Nordkorea troligen är det land i världen som har minst näthat. Är det deras totalkontrollerade nät vi vill ha?

Nätkulturforskaren Elza Dunkels är första gästen. Ett starkt kort. Men har hon vetenskapligt belägg för påståendet att det är typiskt svenskt att lurka?

Poddens upplägg:

  1. Jack och Nils spanar trender
  2. Second opinion – en inbjuden expert får kommentera ovanstående
  3. Snabba nätnyheter

Jag gillar dispositionen, men tror att det går att komprimera något. Första avsnittet var nästan fem kvart långt. Det är mer än två tågresor, förutom när det är stopp i signalen.

Återstår att se om Flugan flyger. Har upphovsmännen uthålligheten? Är den potentiella publiken tillräckligt stor och engagerad? Jag hoppas det, men är långtifrån säker.

Innehållet är taggat med:

Författare:

Inga kommentarer till artikeln

Inga kommentarer funna för detta inlägg